Wednesday, February 13, 2019

Sup Tulang Periuk Nasi

Assalamualaikum w.b.t

Segarnya rasa bila dapat menikmati tidur yang lena. Pukul 3.30 pagi lagi ummi dah tersedar sebab sakit perut asalnya, lama-lama cam malas plak nak baring semula 😅. Ni dah pukul 5 tunggu jap-jap lagilah ummi kejut abi. Ummi baru lepas solat isyak, lewat melampau. Tidur mati.

Memang nikmat sangat-sangat. Abi tak pergi kerja lagi ummi dah ajak Mujahid masuk bilik. Ntah pukul berapa abi sampai ummi tak sedar langsung. Nasib abi bawak kunci rumah 😂 Raba-raba dah ada kat sebelah, raba lagi Mujahid pun ada. Patutlah lena, lupa si kenit ni tidur dengan ummi. Kalau tidur bilik dia, mesti dah datang kejut.
See, pakai piuk nasi je tau
SUP TULANG PERIUK NASI
  • Tulang lembu (ikut awaklah nak banyak mana)
  • Daging lembu (potong dadu)
  • 1 kayu manis
  • 2 bunga cengkih
  • 1/2 batang carrot (hiris)
  • 1 biji bawang besar (belah 2)
  • 2 kiub pati ayam 
  • 2 asam keping
  • Air secukupnya
  • Garam secukp rasa
  • Daun sup
CARA-CARA
  1. Satukan semua bahan KECUALI carrot dan garam.
  2. Isi air sampai penuh.
  3. Lap sekeliling periuk dengan kain kalau periuk tu basah.
  4. Masukkan dalam cooker. Jangan lupa tutup periuk tu dengan tudungnya.
  5. Tekan suis, dan tekan cook. Ok, dah boleh buat kerja lain.
  6. Sekali sekala cek kuantiti air tu. Selagi tak empuk, kalau air tinggal sikit, kena tambah air dan masak lagi.
  7. Bila daging dah empuk, masukkan pulak carrot.
  8. Perasakanlah dengan garam sesedapnya. Siap untuk dihidang.
  9. Masa hidang nanti tabur bunga sup.
Ummi takde pressure cooker baik yang murah ataupun yang mahal kalah emas 916 macam noxxa yang tengah glemer tu. Hihi. Idea nak pakai periuk nasi ni datang sebab ummi rasa rugi dan membazir pulak kalau pakai gas. Tahu jelah kan, kalau nak bagi empuk tu bape jam pulak. Pakai periuk nasi senang, bil tu boleh bayar nanti. Tapi kalau gas habis masa tengah masak tak ke haru. Ummi dahlah kena buat kuih setiap hari 😂 Nak tunggu abang gas hantar, berpeluh jugak menunggu.

Sebab piuk nasi dah buat sup, jadi ummi tak masak nasi. Hahaha. Kirim dengan abi je minta belikan mee atau bihun konon teringinlah. Padahal malas nak tanak pakai dapur. 😜 Bila abi sampai rumah lenggang kangkung je abi masuk rumah. Sah lupa!
Nasib ummi ade stok mee suah. 
Plan B
Mee suah ni 1 je ummi tak kenan. Kali ni ummi buat kuat betul masin. Dulu takdelah pulak rasa masin macam ni. Mula tu ummi ingat sup tulang ummi yang masin, rasa-rasa sup eh okay je. Ummi saje je beli. Teringat zaman duduk umah sewa dengan housemate kat seremban dulu. Dialah perkenalkan mee suah ni. Ingatkan mendelah sebab dia duk nyebut sedap hari-hari, sekali tu test bagi dia buat. Bolehlaaa.

Tekstur dia ummi dah tahu agak pekat so ummi rebus asing. Mujur ummi tak campak terus dalam sup. Dahla tengah lapar, boleh hilang selera dengan kepekatan tu. Mee suah ni macam bihun juga cuma bezanya dia daripada tepung gandum. Tu yang pekat tu. Ada orang suka, ada yang tak suka. Ummi suka je cuma takdelah sampai addict. Sekali sekala tukar selera.
Rebus asing tau, kalau rajin lepas rebus bilas dengan air. Jangan rendam lama sangat
Abi cakap sedap, sup tulang sedap mee suah pun sedap. Abi memang cakap sedap takutlah tu ummi cetung.😂 Sup tulang tu memang sedaplah, daging kemain empuk lagi masuk dalam mulut lembutnyaaaaaaaaaa. Haha, rasa nak buat lagi.

Kalau pakai periuk nasi ni, lepas empuk daging tu matikanlah suis. Dia bukan macam kita masak nasi, lepas masak terus turun button tu sendiri. Tak ye, selagi kita tak matikan suis selagi tulah periuk tu sentiasa cook. Kelebihan dia kat sini, jimat gas. Hahaha.
Nak hidang kat abi kena present cantik-cantik baru abi berselera
Dari pagi sampai ke malam nak siapkan 1 entry. Ummi blogging masa Mujahid tengah tidur je, waktu lain takde peluang nak buat. Budak tengah nak main ni kan, taklehlah tengok ummi berehat goyang-goyang kaki.

kiss the cook by makteh

No comments:

Post a Comment