Sunday, February 10, 2019

Kuey Teow Goreng Basah

Assalamualaikum w.b.t

Harini ummi macam tenang je uruskan Mujahid kesekolah. Nangis jugak tapi kejap je masa pakai stokin. Tu pun nangis buat-buat je bukan nangis keluar air mata pun. Agaknya seminggu cuti haritu dia keboringan sebab takde kawan-kawan. Tu yang rasa relahati dan dengan bertenaganya cakap "Nak cikgu"

Sampai rumah ummi rehat-rehat dulu, penat woooo dari pagi sampai ke tengahari non stop ummi kat dapur. Ni je "me time" yang ummi ada untuk bermalas-malasan sebelum abi balik. Abi tak sempat nak inform ummi balik lambat, kalau inform boleh ummi makan dulu. Dah tak bagi tahu tahan ajelah lapo keruk keruk dalam perut. Tapi masalahnya kalau bagitahu pun ummi akan tunggu jugak sebab harini ummi masak special. Hihihi...

Sedap kalah kedai tau
Tunggu punya tunggu pukul 3 lebih baru abi sampai rumah. Ummi ok je tapi yang jadi tak ok bila abi cakap abi dah kenyang! Baru lepas makan dengan client katanya. Hamboi-hamboi, sebelum ummi mengamuk kat sini meh ummi share dulu resipi 😂

Resipi ni sangat senang dan mudah je. Cukup ada daging je perfect dah. Sebab daging tu yang membangkitkan rasa. Ummi ni tak reti nak guna ayat ringkas, jadi apa yang ummi buat itulah yang ummi tulis. Kalau ikut 100% ummi buat ni, inshaallah hasilnya tetap sama walaupun tangan lain-lain. Amin

KUEY TEOW GORENG BASAH
Dimasak dengan perasaan penuh cinta tau
  • 250gm kuey teow (1 paket kecik bahagi 2)
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • Cili kering (ikut suka nak pedas macam mana)
  • 1/2 cawan daging (cincang)
  • 1 cawan isi ayam (ummi letak paha seketul, sebab dah tersalah defrost)
  • 1 1/2 cawan air
  • 4 sb sos tomato
  • 3 sb kicap
  • 4 sb gula
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan carrot (racik)
  • 1 batang fishcake (hiris nipis)
  • Garam secukup rasa
  • Daun sup (racik)
  • Bawang goreng
CARA-CARA
  1. Basuh kuey teow sehingga bersih dan toskan. Ketepikan.
  2. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili kering hingga hancur.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sampai pecah minyak.
  4. Masukkan isi ayam dan daging yang dicincang. Kacau.
  5. Masukkan air. Tutup kuali dengan penutup dan biar seketika sampai daging dan ayam kecut.
  6. Masukkan pula sos tomato, gula dan kicap. Kacau sebati.
  7. Kalau kuah nampak kering, tambah sikit air. Kuey teow sedap dimakan kalau kuahnya agak basah sikit.
  8. Pecahkan sebiji telur kedalam kuali dan kacau sehingga telur hancur. 
  9. Masukkan fishcake dan carrot. Kacau rata.
  10. Perasakan dengan garam.
  11. Masukkan kuey teow dan gaul sampai kuey teow menyerap kuah. 
  12. Matikan api dan masukkan daun sup. Kacau rata dan siap dihidang. Makan dengan taburan bawang goreng.
Ummi takdelah sampai mengamuk macam dalam drama tibi tu. Ummi senyap je pastu amek pinggan terus cedok kuey teow. Ummi cedok untuk ummi sorang je tau, merajuk.

Selalunya ummi hidang siap-siap atas meja. Tapi kalini ummi tak hidang. Sebab ummi tak campur kuey teow dalam kuah lagi. Abi balik tu barulah ummi panaskan semula kuah dan masukkan kuey teow.

Bila panaskan balik, satu rumah ni bau kesedapan sampai abi berteka-teki tanya masak apa. Dalam hati ummi "takyah tanyalah, orang malas nak jawab" acah-acah merajuk kononnya. Protes! Haha

Bila dah tengok ummi punya pinggan kemain bertimbun lagi kuey teow kesukaan abi tu, terus abi capai pinggan dan cedok jugak! Dan, ummi pun berbaik-baik semula dengan abi cam takde pape. Magic!

Kalau nak duduk atas kerusi tu hati-hati, ni dah terkena jerat 15 minit jugak ummi nak stabil semula.
kiss the cook by makteh

No comments:

Post a Comment