Saturday, February 9, 2019

Kuey Teow Ladna Simple

Assalamualaikum w.b.t

Masa tengah pilih barang dapur tadi, abi ada cakap dengan ummi. Tapi ummi ni macam merewang-rewang pulak fikirannya ntah kemana. Yang ummi ingat abi cakap abi dah ambil fishcake, nanti ambil mee, kuey teow pun boleh juga. Ah sudah..
Ummi kurang minat tapi demi abi
Balik rumah tanya abi nak makan kuey teow bila sebab ummi ni macam sakit belakang, baring tak kena duduk pun rasa tak kena. Dengar abi cakap ikut ummilah nak masak bila, ummi pun ambil  keputusan set dalam otak "okaylah nanti".

Tup-tup abi lalu lalang depan ummi masa nak dekat maghrib tadi cakap kalau buat malam ni pun okay jugak😅. Nilah abi, kalau dia minta sesuatu tu baik tunaikan segera. Ummi pun gegas ke peti keluarkan apa yang patut. Lega bila tengok daging dengan ayam tak sempat membeku. Jadi tak perlu defrost, cepat sikit.

Wah, ummi pun beraksi la kat dapur sementara maghrib belum masuk. Bila aroma kuah ladna dah menusuk dalam hidung, baru ummi teringat "eh, tadi abi nak masak apa eh?"

Sekali abi cakap nak KUEY TEOW GORENG!!!

Benda dah jadi dah pun, nak undur balik dah tak boleh, esok ajelah ummi buat kuey teow goreng. Patutlah ummi pelik kenapa ummi pergi beli bawang goreng. Rupanya otak ummi dah set nak buat ladna. Nasiblah abi dan Mujahid puji sedap. Kurang sikit rasa serba salah 😂
Dahla ummi beli pek besar, berkurun nak habis
KUEY TEOW LADNA SIMPLE

(A) KUAH
  • 3 sb marjerin 
  • 4 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 sk lada hitam (tumbuk)
  • 1/2 cawan daging (cincang)
  • 1 cawan isi ayam (potong dadu)
  • 3 sb kicap
  • 1 batang fishcake (hiris nipis)
  • 1/2 batang lobak merah (sagat halus)
  • 1 asam keping
  • 1 biji telur
  • 2 sb gula
  • 1 sb tepung (bancuh dengan 1/2 cawan air)
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
CARA-CARA
  1. Panaskan kuali dan cairkan majerin. Nak guna minyak masak atau butter pun boleh.
  2. Tumis bawang putih dan lada hitam yang telah ditumbuk sampai naik bau.
  3. Masukkan daging cincang dan isi ayam. Kacau sehingga keperangan. Masukkan air, asam keping dan kicap.
  4. Tutup kuali dengan penutup dah reneh sampai kuah mendidih dan membuak.
  5. Bila dah membuak kuah ladna tu, pecahkan sebiji telur. Tunggu sampai telur masak barulah masukkan fish cake dan lobak merah.
  6. Kemudian, masukkan bancuhan tepung, gula dan garam secukupnya.
  7. Bila kuah nampak pekat, matikan api dan siap untuk dihidang.
Baru siap, tak sabar nak makan
(B) KUEY TEOW
  • 500gm kuey teow (1 paket kecik)
  • Bawang goreng
  • Daun sup (hiris)
  • Limau Kasturi/limau nipis (belah 4)
CARA-CARA
  1. Basuh kuey teow sehingga bersih dan toskan.
  2. Masukkan kuey teow dalam mangkuk, letak kuah ladna tadi dan taburkan bawang goreng serta daun sup. 
  3. Perah limau kedalam mangkuk dan sedia dinikmati panas-panas.
Ummi main ambik je, sekali belah dah masak ranum rupanya, hentam sajalah labu
Mabeles!
Walaupun permintaan abi tak kesampaian, tapi ummi tengok 2 kali jugak menambah. Siap puji-puji lagi cakap perfect kuey teow ni, ada daging, ada ayam semua. Siap cakap lagi rasa dia memang ngam, bila perah limau lagi terangkat. Tuuu diaaaa, puji abis dah. Tak percaya tanya Mujahid.

"Ermmm, setaplahh!" sambil suruh ummi asingkan carrot 😅

kiss the cook by makteh

No comments:

Post a Comment