Friday, February 15, 2019

Talam Jagung Acuan Lompang

Assalamualaikum w.b.t

Kuih talam ni bukanlah sebab nama kuih tu talam. Tapi cara pembuatannya yang dikukus menggunakan talam atau loyang. Kalau guna acuan lompang nak panggil apa eh? Nak cakap lompang macam tak sedap je bunyinya kan. Apa-apa pun rasanya tetap sama walaupun dalam lompang.
Talam Jagung Acuan Lompang
Kalau haritu ummi guna cara mudah untuk buat talam jagung pandan sini yelah ummi pun baru-baru je nak pandai kan. Berbeza pula kalini ummi guna cara susah sikit untuk beginner macam ummi of course susah tapi hasilnya jauh lebih sedap, jauh lebih lembut dan sangat berkualiti untuk dijadikan jualan sampingan. Tak percaya? Kena percaya...

TALAM JAGUNG ACUAN LOMPANG


(BAHAN A)

  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan jagung krim dalam tin
  • 1 biji telur
  • 1 sk garam
  • 2 cawan santan
  • 1 sk pewarna kuning
(BAHAN B)
  • 1/2 cawan jagung dalam tin
  • 1 cawan santan
Note : Ummi guna santan kotak KARA. Ummi campurkan dengan air biasa untuk jadikan 1 cawan santan. (sebab KARA sangat pekat)

CARA-CARA
  1. Satukan semua BAHAN A kedalam blender. Kisar sampai sebati dan halus.
  2. Masukkan kedalam kuali. Tak perlu tapis sebab sayang jagung tak lepas kalau tapis.
  3. Guna api sederhana.
  4. Kacau pakai whisk dan masak sehingga adunan kelihatan pekat. Matikan api.
  5. Masukkan kedalam jug supaya senang nak tuang dalam acuan.
  6. Masukkan BAHAN B kedalam adunan BAHAN A. Kacau sebati.
  7. Panaskan air kukusan. Sementara tu oles acuan lompang dengan sedikit minyak. Ummi pakai berus bakery. 
  8. Susun acuan lompang dalam kukusan.
  9. Bila air kukusan dah mendidih, kukus sekejap acuan lompang tadi lebih kurang 1 minit.
  10. Curah perlahan adunan tadi kedalam acuan lompang sehingga hampir penuh. 
  11. Lap tutup kukusan dan kukus kuih 10 minit atau sehingga masak. 
  12. Selang 5 minit lap semula tutup kukusan.
  13. Bila dah masak, keluarkan dari kukusan dan sejukkan kuih.
  14. Keluarkan dari acuan bila kuih dah betul-betul sejuk.
  15. Siap dihidang.
Tu diaaaa.. Sampai 15 step. Bukan apa pun, banyak membebel je. Ummi nak semua mudah faham, harapnya fahamlah ya. Ummi sangat puas hati akhirnya ummi berjaya juga menghasilkan kuih talam yang lembut dan licin je bila lalu kat tekak.

Ummi ingat ummi syok sendiri je cakap sedap. Tapi abi duk mengulang makan banyak kali juga. Siap tanya ade lebih tak. Ummi hidang 7 biji, habis licin! Belum kira yang abi test awal-awal tadi. 1 adunan ni dapat lebih kurang 30 biji. Selebihnya ummi buat jualan. Jadilah kan boleh ummi buat gonyel-gonyel. Buat gula-gula kata orang. 😘
Insyaallah, sedap
kiss the cook by makteh

No comments:

Post a Comment